In dit artikel lees je mijn 10 tips voor veilig computergebruik.

Veilig computergebruik begint bij jezelf.

Je hoeft geen IT-expert te zijn om je digitale leven goed te beveiligen, het draait vooral om bewustzijn en verantwoordelijkheid.

 

Verwijder met Malwarebytes

Malwarebytes biedt krachtige bescherming tegen malware, virussen en online bedreigingen. Probeer het 14 dagen gratis uit.

Malwarebytes downloaden (Gratis)

Malwarebytes scan

Zie het als een soort gedragscode die je jezelf aanleert: opletten, nadenken voordat je klikt, en zorgen dat je basis op orde is.

We leven namelijk in een tijd waarin cyberdreigingen overal op de loer liggen: van phishingmails tot kwaadaardige websites en datalekken.

Vaak is het niet je techniek die je verraadt, maar je eigen onoplettendheid.

Daarom is het essentieel dat je jezelf een aantal goede gewoontes aanleert en jezelf online net zo serieus neemt als in het echte leven.

10 Tips voor veilig computergebruik

Blijf bewust

Denk niet, ‘het overkomt mij niet’. Als je niet bewust bent van je eigen internetgebruik is het moeilijk om jezelf online te beschermen.

Ben je dus bewust bij wat je doet. Als je ergens je persoonlijke gegevens deelt op het internet, probeer dit dan alleen te doen waar je denkt dat het veilig is.

Gebruik als alternatief een andere naam, adres of e-mailadres. Kortom, kwak niet alles zomaar op het internet. Alles wat je deelt, wordt vaak openbaar, is het niet bij iedereen, dan is het wel bij het bedrijf of de dienst waar je je gegevens deelt.

Wees alert op verdachte e-mails en telefoontjes

In navolging van ‘blijf bewust’.

Wees altijd alert op verdachte e-mails of telefoontjes. Dat betekent in de praktijk dat je onderzoek doet voordat je ergens op ingaat. Denk hierbij aan een verdachte e-mail.

Je gaat controleren: wie is de afzender, waarom wordt dit naar mij verstuurd, en heb ik hierom gevraagd? In een voorbeeld van een e-mail van je bank ga je controleren of de e-mail inderdaad door de bank is verstuurd. Bel je bank, dubbelcheck.

Zo zijn er tig voorbeelden. Blijf bewust, controleer en blijf kritisch.

Wees voorzichtig met waar je op klikt

Het gebruik van het internet vormt risico’s.

Op veel websites worden advertenties getoond, word je verzocht persoonlijke gegevens te delen, en word je soms ook simpelweg misleid.

Klik niet zomaar op iets wat je niet kent of waar je niet om gevraagd hebt. Blijf kritisch. Soms is het beter gewoon niet te klikken en de pagina of e-mail te sluiten.

Bescherm gevoelige gegevens

Wees je bewust van de gevoelige gegevens waarmee je in aanraking komt en de bijbehorende beperkingen.

Gevoelige gegevens zoals je BSN, creditcardinformatie of medische gegevens? Houd die weg van je werkstation, laptop en mobiel.

Heb je die bestanden niet meer nodig? Verwijder ze dan. En doe dat veilig. Niet zomaar in de prullenbak gooien, maar écht weg ermee.

Moet je ze toch opslaan of versturen? Gebruik dan altijd versleuteling. Geen uitzonderingen.

Het lijkt misschien overdreven, maar één klein lekje kan grote gevolgen hebben. Dus: denk even na, check hoe je iets verstuurt of opslaat, en vraag hulp als je twijfelt.

Vraag om hulp

Statements zoals ‘blijf bewust’, ‘wees alert’, ‘klik er niet op’ zijn bekende termen.

Echter, soms weet je het simpelweg niet. Op dat moment vraag je om hulp. Je blijft bewust door er bijvoorbeeld niet op te klikken, door er niet op in te gaan en op dat moment om hulp te vragen.

Zo kun je online om hulp vragen, bel je familie of vraag je een buur om hulp. Schroom niet om hulp te vragen op het moment dat het om iets belangrijks gaat en je het niet vertrouwt.

Op het moment dat het misgaat, moet je vaak meer actie ondernemen dan als je het had voorkomen.

Denk bijvoorbeeld aan plunderen van je bankrekening: de ellende die daarbij komt kijken had eventueel voorkomen kunnen worden als je even iemand die er verstand van heeft, had geraadpleegd.

Maak back-ups van je gegevens

Als er echt problemen ontstaan, dan is het altijd fijn als je terug kunt naar back-ups.

Zorg er dus voor dat je back-ups hebt gemaakt. Deze back-ups sla je het liefst op in de cloud (online op een server, vaak betaald) of op een ander apparaat.

Hier wat tips:

Gebruik sterke wachtwoorden

Gebruik geen simpele wachtwoorden zoals ‘123456’, je voornaam of ‘welkom01’. Een goed wachtwoord is lang, uniek en bevat hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.

Gebruik voor elke dienst een ander wachtwoord. Kun je dat niet onthouden? Gebruik een wachtwoordmanager.

Gebruik tweestapsverificatie (2FA)

Zelfs met een sterk wachtwoord ben je niet 100% veilig. Met tweestapsverificatie voeg je een extra laag beveiliging toe.

Je logt dan pas in na een extra bevestiging via bijvoorbeeld een sms of app. Zelfs als iemand je wachtwoord weet, kan diegene er dan nog steeds niet in.

Update je software regelmatig

Verouderde software bevat vaak beveiligingslekken. Criminelen maken daar graag gebruik van.

Zorg dat je besturingssysteem, browser, apps en antivirusprogramma’s altijd up-to-date zijn. Zet automatische updates aan waar mogelijk.

Gebruik openbare wifi met beleid

Zit je op een openbaar netwerk in een café, trein of hotel? Wees dan extra voorzichtig.

Gebruik bij voorkeur een VPN, log niet in op belangrijke accounts en verstuur geen gevoelige informatie. Openbare netwerken zijn vaak niet goed beveiligd.

Dit waren mijn tips. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Succes!

Onderverdeeld in:

Artikelen,

Laatste Update: april 21, 2025